Контакти

ДО ДЕЯКИХ РОЗДІЛІВ САЙТУ ІНФОРМАЦІЯ

ТИМЧАСОВО

ОБМЕЖЕНА

E-mail: lvug@bis.net.ua

тел. +38(03257)2-32-39

Гаряча лінія

ПОВІДОМИТИ ПРО КОРУПЦІЮ

Телефон для звернення:

+38(03257)2-04-59

Календар
Січень 2015
П В С Ч П С Н
« Гру   Лют »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
Авторизація
Архів

в1На виконання вимог пункту 7 глави 4 розділу IV діючих «Правил безпеки у вугільних шахтах», пунктів 3.1, 4.1, 4.3 «Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці» (НПАОП 0.00-4.12-05) на кожному відокремленому підрозділі державного підприємства «Львіввугілля» щорічно працівники в процесі роботи проходять на підприємстві навчання та перевірку знань з питань охорони праці, надання першої допомоги потерпілим від нещасних випадків, а також правил поведінки у разі виникнення аварії.

На ВП «Шахта «Відродження» видано наказ №22 від 14.01.2015р. «Про спеціальне навчання і перевірку знань з питань охорони праці». Для прийому іспитів наказом призначено комісію під головування заступника директора з охорони праці і техніки безпеки. В комісію включено посадових осіб і спеціалістів шахти, а також голову профкому. Навчання та іспити проводитимуться стосовно конкретних видів робіт, виробничих умов і функціональних обов’язків з працівниками всіх дільниць, служб, цехів підприємства.

По програмі спеціального навчання з питань охорони праці для працівників, зайнятих на роботах з підвищеною небезпекою будуть перевірятися:

-        загальні відомості про технологічний процес та обладнання на робочому місці, виробничій дільниці, в цеху;

-        основні небезпечні і шкідливі виробничі фактори, що виникають при цьому технологічному процесі, особливості їх дій на працюючих;

-        безпечна організація робіт та утримання робочого місця;

-        небезпечні зони машин, механізмів, приладів, засоби безпеки обладнання (запобіжні, гальмові пристрої та огорожа, системи блокування та сигналізації, знаки безпеки);

-        вимоги щодо запобігання електротравматизму;

-        порядок підготовки до праці (перевірка справності обладнання, пускових приладів, інструменту та пристосувань, блокування, заземлення та інших засобів захисту);

-        безпечні прийоми та методи роботи, дії при виникненні небезпечної ситуації;

-        засоби індивідуального захисту на робочому місці та правила їх використання;

-        схема безпечного руху працівників по території цеху, дільниці;

-        характерні причини аварій (вибухів, пожеж, тощо), випадків виробничого травматизму;

-        план ліквідації аварій, запасні виходи;

-        засоби запобігання можливим аваріям, обов’язки і дії працівників при аваріях;

-        способи застосування існуючих на дільниці засобів пожежогасіння, протиаварійного захисту та сигналізації, місця їх розташування;

-        надання долікарської допомоги потерпілим від нещасних випадків;

-        вимоги безпеки при закінченні роботи.

Проходження навчання і перевірки знань з питань охорони праці свідчить про те, що працівник може безпечно виконувати певні види робіт. При незадовільних результатах перевірки знань з питань охорони праці працівник протягом одного місяця проходить повторне навчання і повторну перевірку знань (п.3.16 НПАОП 0.00-4.12-05), при цьому на підставі статті 46 Кодексу законів про працю України може бути прийняте рішення про відсторонення цього працівника від виконання функціональних обов’язків або він може бути переведений на виконання робіт без підвищеної небезпеки, що оформляється відповідним наказом по шахті. У разі не проходження повторної перевірки знань працівник працевлаштовується відповідно до Кодексу законів про працю України.

Слід зазначити, що працівники служби охорони праці беруть участь в організації навчання, а саме: у забезпеченні приміщенням, навчальними матеріалами, роботі комісії з перевірки знань з питань охорони праці, контролюють своєчасність проведення навчання та беруть участь у відстороненні від роботи працівників у разі не проходження ними навчання.

Своєчасне і якісне проведення навчання з питань безпеки праці є однією з умов ефективної роботи працівника та запорукою зниження рівня виробничого травматизму. 

Володимир МИЦЬКА,

заступник директора з охорони праці

і ТБ ВП «Шахта «Відродження»