Контакти

ДО ДЕЯКИХ РОЗДІЛІВ САЙТУ ІНФОРМАЦІЯ

ТИМЧАСОВО

ОБМЕЖЕНА

E-mail: lvug@bis.net.ua

тел. +38(03257)2-32-39

Гаряча лінія

ПОВІДОМИТИ ПРО КОРУПЦІЮ

Телефон для звернення:

+38(03257)2-04-59

Календар
Лютий 2015
П В С Ч П С Н
« Січ   Бер »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728  
Авторизація
Архів

Ця жахлива і водночас неймовірна подія сталася 202-го року, у часи правління римського цісаря Севера. За проповідування Божого Слова ув’язнили старенького, 113-літнього єпископа сирійського міста Магнесія – Святого Харлампія. Тепер східні церкви вшановують його 23 лютого.

Коли старця повели до суддів Лукіана й Лукія, Харлампій твердо заявив, що вірить у Христа. Судді наказали роздягнути Святого, повісити на риштуванні й залізними гаками-кігтями дерти його тіло, а опісля здерти шкіру від голови до стіп.  Мороз проходив по тілу тим, хто дивився на його страджання. А Святий владика, навпаки, дякував катам:

- Спасибі вам, браття, що ви обдерли моє старе тіло, бо тим ви оголили мого духа, що бажає одягнутися в нове, вічне життя.

Побачивши таку мужність Святого Харлампія, увірували в Христа і його два мучителі – Порфирій і Бантос, а також три жінки. Всіх одразу зарубали мечами.

Смерть навернених не лякала народу. Як тільки під час муки Святого Харлампія почали ставатися дива, майже все місто навернулося до Христової Віри, і сам воєвода Лукій визнав великим християнського Бога.

Стривожений тим, консул Лукіан негайно повідомив про все цісаря Севера, а той наказав привести Святого Харлампія до Писидської Антіохії на свій суд, де його знову тяжко мучили, катували. Після тих страждань Господь Бог прославив старця різними чудами, і тоді навернулася до Христа  цісарська дочка Галина, а за нею й інші погани. Навіть сам імператор завагався у правдивості і силі язичницької віри. Все ж, за намовою консула Крипса, Север звелів вбити страдника мечем.

…Святий Харлампій спокійно став на коліна, щоб покласти свою голову під меч, і тут явився йому Христос. Мученик став просити Сина Божого, щоб на місці його страти і де спочинуть його кості ніколи не було голоду, недуг, пошесті на худобу, щоб панував мир, усі жили в добрі, а понад усе – в Божій ласці.

Після тієї молитви душа Святого мученика спокійно перейшла в кращий світ. Коли палач підняв меча, що стяти Святому Харлампієві голову, то побачив перед собою лише тіло і відчув: душа праведника разом з молитвою полинула до Неба.

Тіло Святого мученика Харлампія поховала царівна Галина, якій цісар дозволив прийняти християнство.

Тарас ЛЕХМАН, журналіст