Контакти

ДО ДЕЯКИХ РОЗДІЛІВ САЙТУ ІНФОРМАЦІЯ

ТИМЧАСОВО

ОБМЕЖЕНА

E-mail: lvug@bis.net.ua

тел. +38(03257)2-32-39

Гаряча лінія

ПОВІДОМИТИ ПРО КОРУПЦІЮ

Телефон для звернення:

+38(03257)2-04-59

Календар
Лютий 2015
П В С Ч П С Н
« Січ   Бер »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728  
Авторизація
Архів

кудренкоНа цьому знімку – ветеран вугільної про­мисловості, кавалер державних нагород і галу­зевих відзнак Василь Васильович КУДРЕНКО, який шістдесят років тому, разом зі своїми ро­весниками почав проходити стволи перших шахт на Львівщині.

Про нього кажуть: прохідник першої руки. Василь Кудренко працював під­несено, красиво, з видумкою. Немов піс­ню співав.

Ось він іде назустріч, щиро посмі­хає­ться, жвавий, енергійний, сповнений гумору. Подає правицю. Відчуваю міц­ний потиск руки сивочолого чоло­віка, яко­­му пішов 85-й рік від дня народ­ження.

А народився Василь Кудренко на Пол­тавщині.  Певно,  не треба зайвий раз писати про те, яким важким було дит­инство  хлопця   в пору  голодомору, яких небезпек зазнав він, будучи під­літком, коли точилася війна. Непросто довелося торувати і шлях у самостійне життя. Доля  не  пестила, а раз у раз пе­­ревіряла його на міцність, посилаючи випробування. Та діти війни швидко ставали дорослими.

Він не з таких, що руки ховають за спиною, у всьому собі давав раду. Та перш, ніж одягнути шахтарську каску, Василь Кудренко встиг попрацювати в колгоспі, ливарником на заводі, бу­

дував Київський метрополітен…

І все ж, як кажуть, долю не об­манеш. Зрештою, полтавський хлопець призначив собі шахтарський шлях. По цій непересічній дорозі він впевнено пройшов 39 років. Спочатку спускався у шахти Донбасу, а потім був Новово­линськ, будівництво шахт на Львівщині.

- Я працював прохідником у Пори­цькому будівельному управлінні,- роз­повідає Василь Васильович. – Легкого не було нічого. Проходили стволи.Здає­­­­ться, нещодавно те було, а уже ми­ну­ло понад шістдесят років.

Згадує ветеран будівельний май­данчик шахти №4 «Великомостівська», нині «Відродження». Поле, обступлене лісом, технарядні, розміщені в землян­

ках. І робота до сьомого поту.

Залишив Василь Кудренко, про­хідник першої руки, зі своєю бригадою, «автографи», прокладаючи стволи тре­тій,  шостій,  сьомій, десятій  (фланг) «Ве­ли­комостівських», другій «Черво­ноградській» шахтах. До речі, сьома «Великомостівська» і стала для нього рідною. Тут, очолювана ним бригада, неодноразово встановлювала рекорди з проходки, стала переможцем все­союзного змагання, присвяченого 40-річчю стаханівського руху. До речі, про це розповідається в одному із розділів музею «Шахтарська слава» ДП «Ль­вів­вугілля».

… Василь Васильович уже давно на заслуженій пенсії. А свою шах­тар­ську славу, як жартує ветеран, у кейсі не носить, вона залишилася там, на глибині 500 метрів. Тепер її здо­буває нинішнє покоління гірників, спадкоємці таких, як  він, прохідник  Василь Куд­ренко.

Богдана СЕКРЕТА,

 студентка факультету

журналістики ЛНУ

ім. І. Франка

За матеріалами газети «Гірник»