Контакти

ДО ДЕЯКИХ РОЗДІЛІВ САЙТУ ІНФОРМАЦІЯ

ТИМЧАСОВО

ОБМЕЖЕНА

E-mail: lvug@bis.net.ua

тел. +38(03257)2-32-39

Гаряча лінія

ПОВІДОМИТИ ПРО КОРУПЦІЮ

Телефон для звернення:

+38(03257)2-04-59

Календар
Березень 2015
П В С Ч П С Н
« Лют   Кві »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
Авторизація
Архів

Свято Обертіння завжди відзначають 9 березня. За церковним календарем християн східного обряду – Віднайдення Голови Івана Хрестителя. Однак вона не менше значиме і в народному побуті українців, пов’язане, передусім, з поверненням птахів з вирію. Дбайливі, чуйні, люблячі все живе люди заздалегідь вивішували дуплянки, синичники, шпаківні, аби полегшити пернатим друзям працю. І навіть робилося це прагматично – заманити птахів у свій садок, щоб ті нищили шкідників.

Найраніше від усіх прилітають граки і відразу беруться за лаштування гнізд. Хоча ще можуть дошкуляти тріскучі морози, але гракам вони не страшні. Селяться граки пташиними «родинами», масово на одному або кількох сусідніх деревах.  Отож не раз ранньої весни можна почути їхній гамір, схожий га шамір традиційного українського ярмарку.

За граками слідують дикі гуси. У давнину, якщо діти вперше навесні побачили у небі диких гусей, то підкидали вверх соломинку і примовляли: «На тобі, пташинко, на хатинку (гніздечко), а мені на здоров’ячко». Така соломинка вважалася чудодійною. Господар клав її у куряче сідало, щоб домашня птиця добре неслася.

Незаміжні дівчата з нетерпінням чекали прильоту диких качок. Сховавшись в очереті, виглядали птах-селезня і просили: «Випливи, випливи, селезню…». Якщо птах таки випливав з-за очерету, то ворожіння вважалося вдалим – дівчина цього року неодмінно вийде заміж. Деякі панянки хитрували – покрякували качкою і заманювали селезня. Проте, долю «не обкрячеш»…

І ще щодо заміжжя. Якщо дівчина на Обертіння побачила, як синичка-господиня мостить гніздечко, то це також добрий знак на скоре весілля.

Приліт плисок цієї пори свідчив, що крига остаточно скресне. Ця тендітна, але жвава сіренька пташка, виявляється, розбиває своїм довгим хвостиком… лід. Принаймні, вірили у таке.

Також кажуть: «Журавель прилетів – скоро лід зійде».

Окремий день українці присвячували лелекам – 19 березня. Його так і називають у народі – Лелечин день. Високо на деревах і на стріхах хат господарі прикріплювали для них старі колеса від возів, щоб птахи звили тут гнізда. «Де лелека – там панує щастя».

Але справжню весну приносить приліт жайворонків. Якщо вони літають над полем високо – на погоду, низько – дощитиме.

Обертіння – це лише початок повернення птахів з вирію.

Тарас ЛЕХМАН, журналіст