Контакти

ДО ДЕЯКИХ РОЗДІЛІВ САЙТУ ІНФОРМАЦІЯ

ТИМЧАСОВО

ОБМЕЖЕНА

E-mail: lvug@bis.net.ua

тел. +38(03257)2-32-39

Гаряча лінія

ПОВІДОМИТИ ПРО КОРУПЦІЮ

Телефон для звернення:

+38(03257)2-04-59

Календар
Березень 2015
П В С Ч П С Н
« Лют   Кві »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
Авторизація
Архів

З метою зниження виробничого травматизму  та поліпшення умов праці у регіоні представники теруправління  Держгірпромнагляду у Львівській області та ДП “Західний ЕТЦ” спільно з органами місцевої влади організовують семінари-наради для керівників підприємств різних форм власності, бюджетних організацій у містах та районах області.   Загалом за два останні роки відбулося чотирнадцять семінарів, у  Червонограді  – п’ятнадцятий. 20150312_100507

 Зважаючи на те, що з серпня 2014 року діє мораторій на проведення планових перевірок підприємств, такі зустрічі стають актуальнішими, оскільки дозволяють роботодавцям почути з перших вуст роз`яснення фахівців щодо дії нормативно-правових актів з охорони праці, отримання дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки і експлуатацію обладнання підвищеної небезпеки тощо.

У семінарі в Червонограді беруть участь перший заступник начальника теруправління Держгірпромнагляду у Львівській області Богдан  Радивон, головний інженер ДП “Західний ЕТЦ” Ярослава Макар, начальники Державної інспекції нагляду в соціально-культурній сфері, агропромисловому комплексі, легкій та деревообробній промисловості Віктор Курило, Орест Кушина, Державної інспекції нагляду у будівництві, енергетиці, котлонагляді та підіймальних спорудах Іван Мечержак, Державної інспекції нагляду у газовому господарстві та хімічній промисловості Ігор Стадник, начальник відділу навчання ДП «Західний ЕТЦ» Наталя Надорожняк та керівник служби охорони праці ДП «Західний ЕТЦ» Зінон Галів.20150312_100619

   Про основні акценти наглядової роботи йшлося у виступі Богдана Радивона. Зокрема наголошено, що основна увага наглядовців сьогодні зосереджена на підприємствах із високим ступенем ризику, де існує найбільша небезпека травмування працівників. Значно спрощено дозвільну систему, скорочено перелік робіт підвищеної небезпеки, на які необхідно дозвіл та саму процедуру видачі дозволів через єдиний дозвільний центр.

   Разом з тим,  понад 70 % нещасних випадків на виробництві стаються через організаційні причини. Це означає, що на підприємствах не дотримуються належної організації робіт (що, до речі, не потребує значних матеріальних затрат); керівники не приділяють належного контролю та уваги порушенням трудової і виробничої дисципліни, а елементарна недбалість може призвести до аварії чи нещасного випадку. Тоді знаходяться кошти і на ліквідацію аварійної ситуації, лікування потерпілого, а також на виконання  заходів з безпеки праці, які не здійснювались роками.

     Конкретніше про вимоги, які необхідно виконати підприємству для  безпечної роботи, інформувала головний інженер ДП “Західний ЕТЦ” Ярослава Макар.

     Роз’яснення стосувалися проведення експертного обстеження підприємств, порядку та термінів виконання діагностики обладнання підвищеної небезпеки, реєстрації та експлуатації технологічних транспортних засобів; а також необхідності проведення оцінки відповідності продукції вимогам Технічних регламентів та отримання відповідних сертифікатів (обов’язково українською мовою і виданих в Україні), зокрема на обладнання, що ввозиться з-за кордону.

    Наголошувалось й на проблемних питаннях. Наприклад, власники малих підприємств встановлюють у приміщеннях побутові котли, не знаючи, що на експлуатацію цього газокористувального обладнання необхідний дозвіл. Окрім того, на кожну будівлю та споруду необхідно мати паспорт, складений спеціалізованою організацією і кожні п’ять років така організація повинна обстежити стан будівлі чи споруди.

 Також важливим аспектом на сьогодні є проведення атестації робочих місць за умовами праці, згідно з якими працівник матиме право вийти на пільгову пенсію; а також психофізіологічна експертиза, як важливий напрям для визначення спроможності працівника виконувати певну роботу підвищеної небезпеки.

      У   кожному з виступів йшлося про важливість навчання  питанням охорони праці, як одного з головних чинників  безпеки на виробництві.

      Більш детально про навчання керівників та фахівців з охорони праці, а також працівників, що виконують роботи підвищеної небезпеки, інформувала начальник відділу навчання ДП «Західний ЕТЦ» Наталя Надорожняк.

Галина ПАХОМОВА

Фото Марії ЛУЦЕНКО