На Святий Вечір українські господині неодмінно готують дванадцять страв. Може бути і більше. І хоч вони пісні, але видаються такими смачними, ситними, особливо, коли ти строго дотримувався посту, а в останній день перед Різдвом і крихітки до рота не взяв… Кожна страва та окремі продукти, які входять до неї, мають своє глибоке символічне значення, а не просту традиційність. Чи замислювались ми над цим?.. Отож:
КУТЯ – (найголовніша страва на столі, з неї починають трапезу) – символізує єднання з Богом і світом померлих. Тому її залишають на ніч для душ усопших, не прибирають зі столу.
МАК, який додають до куті, символізує мучеництво Ісуса Христа.
МЕД – символ чистоти, надії, оптимізму, солодкого Божого Слова.
КОРАЧУН (кругла буханка хліба, інколи домашньої випічки, калач) символізує смерть і воскресіння. Зерно, кинуте у землю, начебто «помирає», але дає нові плоди, преображується.
ГОРОХ, КВАСОЛЯ – символ християнського життя у «домашній», «сімейній церкві», символ єдності роду. Всі за святковим столом, як горошинки в одному стручку.
КАПУСНЯК – символ єдності навколо однієї основи – Христа-Бога.
БОРЩ – (до нього входить багато інгредієнтів) – нагадує про дітей, вбитих у Вифлеємську ніч за наказом Ірода.
ГОЛУБЦІ – нагадують голуба, що символізує мир.
РИБА – знак християн, один із символів Ісуса Христа. Також нагадує Святу Тайну Хрещення. Як риба вільно плаває у воді, так християнин живе повноцінним життям через купіль у свяченій воді (занурення у неї). У перишх літерах грецького слова «риба» зашифровані слова «Ісус Христос», «Спаситель», «Син Божий»…
ВАРЕНИКИ – достаток,ситність.
ГРИБИ – дві природи Ісуса Христа: божественна (шапка) і земна (корінець).
ПАМПУШКИ – щастя, здоров’я, як і вареники – достаток.
УЗВАР – життя людини, дароване Богом.
ЧАСНИК – очищення від гріхів. Також символізує здоров’я. Його кладуть на чотири кутки столу, а потім споживають, щоб зуби не боліли.
Однак пам’ятаймо, що Святий Вечір починається і закінчується молитвою, а супроводжується колядками!
Підготував Тарас ЛЕХМАН.