28 травня — свято Пархомія, або, за народним календарем українців, Пархома Теплого, Пархомія-Теплогрія. Цей день, як підтверджують давні прогностичні спостереження, має бути теплим чи, принаймні, після нього вже встановиться тепла погода. Навіть кажуть: “Прийшов Пархом — тішся теплом”.
Тепла сонячна погода на Пархомія віщує тепле літо, добрий врожай зернових, а ще (так стверджували знахарі) – “рік буде бідним на різного роду хвороби”. От тільки добре погрітися на сонечку у цей день… На Пархомія, з-поміж іншого, зрізували березові галузки, які використовували у народній медицині.
В окремих регіонах України у цей день висаджували кавуни і дині. Ох, як ми їх любимо!.. В Галичині цієї пори садили гарбузи.
Баштанні культури (насамперед гарбузи і дині) не лише смачні, а й дуже корисні. Головне — не зіпсувати нітратами! Про їхні лікувальні властивості давно знали народні зцілителі. Згодом це ретельно дослідили професійні медики, знову ж, використовуючи давній досвід народної медицини. Плоди баштанних культур багаті на цукор, органічні кислоти, вітаміни, залізо, фосфор, калій, а також на речовини, що сприяють регулюванню багатьох фізіологічних процесів в організмі людини. Скажімо, щодо вмісту каротину, то кавуни і дині навіть перевищують моркву. Зрештою, моркви за раз багато не з’їсиш, а от кавуна чи диню таки подужаєш.
Втім, щоб їх виростити, потрібно докласти чимало зусиль, починаючи від догляду за зернятком.
Тарас ЛЕХМАН