З 14 по 28 серпня триває Успенський піст, присвячений Пресвятій Богородиці. За суворістю він наближується до Великого посту, послаблюється тільки у неділю та у свято Преображення Господнього.
У народному побуті цей піст має назву Спасівка. Існує апокрифічна легенда, що Спасівка є продовженням Великого посту. Адже Бог спочатку призначив для нього дев’ять тижнів. Але людям було важко витримати такий довгий піст. І Святі Отці Церкви почали просити Господа, щоб Він скоротив його у часі. Тоді Бог розділив піст на дві частини: сім тижнів залишив весною перед Великоднем і два тижні постановив постити наприкінці літа перед Успінням Пресвятої Богородиці. Ось чому, за народними віруваннями, у Спасівку треба так само суворо постити, як і у Великий піст перед святом Воскресіння Христового.
Однак Спасівський піст набагато легше витримати, ніж інші церковні пости. Адже на обідньому столі може бути вдосталь городини з нового врожаю, садовини, яку Церква дозволяє споживати у пісні дні. Ліс щедро обдаровує грибами, а вони, як відомо, за калорійністю не поступаються м’ясу. Тому кажуть: “Спасівка — ластівка; це Петрівка — голодівка”. Та головне у часі посту — щира молитва!
Тарас ЛЕХМАН