Контакти

ДО ДЕЯКИХ РОЗДІЛІВ САЙТУ ІНФОРМАЦІЯ

ТИМЧАСОВО

ОБМЕЖЕНА

E-mail: lvug@bis.net.ua

тел. +38(03257)2-32-39

Гаряча лінія

ПОВІДОМИТИ ПРО КОРУПЦІЮ

Телефон для звернення:

+38(03257)2-04-59

Календар
Жовтень 2023
П В С Ч П С Н
« Вер   Лис »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
Авторизація
Архів

аПрацівники ДП “Львіввугілля” з початку жовтня 2023 року потерпають через несправедливе нарахування страхових виплат по тимчасовій непрацездатності. Пенсійний Фонд України, який зараз виплачує допомогу по тимчасовій непрацездатності, відмовляється проводити нарахування страхових виплат з розрахунку середньої зарплати працівника, в зв’язку з несплатою ЄСВ за період втрати працездатності. Виплату розраховують, виходячи з мінімальної зарплати, незважаючи на тариф чи оклад. Це питання піднімається на нарадах усіх рівнів шахтарськими профспілками, в усних і письмових зверненнях до адміністрації ДП “Львіввугілля”.

Варто зауважити, що усі податкові заборгованості вугільних об´єднань, що є в управлінні Міненерго, у тому числі і ДП “Львіввугілля” – системного характеру, накопичені за багато років.

Заборгованість ДП «Львіввугілля» з ЄСВ та інших податків і обов’язкових платежів допущено через фінансову неспроможність забезпечити значні обсяги вказаних видатків, спричинену не покриттям фактичних витрат виробництва вугільної продукції ціною її реалізації, а також кардинальним скороченням, починаючи з 2014 року, обсягів державної підтримки на часткове покриття витрат із собівартості готової товарної вугільної продукції. З 2010 року по даний час Підприємство є планово збиткове. Через заборгованість з ЄСВ минулих років, яка виникла через невчасні розрахунки з шахтарями, нараховано штрафи і пені.

Усі кошти, скеровані ДП “Львіввугілля” на сплату ЄСВ, враховувалися як сплата штрафів і пені, а заборгованість з основної виплати тільки наростає. І така ситуація триває роками. Держпідприємство платить, оплата зараховується як штраф та пеня. А сам борг вважається несплаченим, зростає, і знову на нього нараховуються штрафи і пені.

ДП “Львіввугілля” вживає та вживатиме всіх можливих заходів з метою правового врегулювання питання щодо погашення боргу по ЄСВ. Є неодноразові звернення адміністрації, шахтарських профспілок до Міністерства енергетики України, народних депутатів та Львівської обласної військової адміністрації. Потрібна спільна позиція для ініціювання внесення змін до чинного законодавства щодо порядку зарахування платежів по ЄСВ для вугледобувних підприємств.

Щоб вугільники державного сектору не страждали від соціальної несправедливості, на законодавчому рівні можливо вирішити питання шляхом внесення змін та доповнень до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», а саме:

- щоб з надходжень від платника єдиного соціального внеску у першу чергу погашалася сума недоїмки; у другу чергу – штрафні санкції та пеня;

- зважаючи на складну економічну ситуацію, з метою запобігання банкрутства вугледобувних підприємств, списати заборгованість із сплати штрафних санкцій та пені. нарахованих вугледобувних підприємствам станом на 01.10.2023.