Зі святом Маковія, яке завжди припадає на 14 серпня, християни східного обряду вступають в Успенський піст, або Спасівку.
Як розповідає апокрифічна легенда, Спасівка — продовження Великого посту. Бог визначив його тривалість у дев’ять тижнів. Але Святі Отці Церкви почали просити Господа, щоб хоч трохи послабив піст у часі, бо людям важко буде його витримати. Тоді Бог розділив піст на дві частини: сім тижнів весною перед Великоднем і два тижні наприкінці літа перед Успенням Богородиці.
Оскільки на період цього двотижневого посту припадають два Спаси — Мучеників Маккавеїв (Маковія, 14 серпня) та Преображення Господнього (19 серпня), а Третього Спаса — Нерукотворний Образ Ісуса Христа — відзначаємо 29 серпня, відразу після Успення, тож у народі піст назвали Спасівським, Спасівкою. Його так само слід строго дотримуватися, як і Великого посту. Принаймні, на таких правилах наполягає церква.
Однак порівняно ще з одним літнім постом — Петрівкою його легше витримати, бо вже достигла картопля, інша городина. На баштанах величаються пузаті гарбузи, смугасті кавуни, дині-господині. На столі є хліб з борошна нового врожаю. Ліс щедро обдаровує грибами, які, за своєю калорійністю, можуть замінити м’ясо. Тож кажуть: “Спасівка — ласівка”, або: “Спасівка — не Петрівка, і не буде голодівка”.
На саме свято Преображення Господнього піст дещо послаблюється, навіть можна вживати (звісно, вміру) плодово-ягідне вино, особливо домашнього приготування.
Проте пам’ятаймо, що Спасівський (Успенський піст) — це, насамперед, час духовного очищення, глибокої молитви, щирої сповіді, вивірення свого сумління, творення добрих справ, що так чи інакше позитивно позначається на психічному стані людини, її емоціях, здоров’ї.
Тарас ЛЕХМАН, журналіст