Контакти

ДО ДЕЯКИХ РОЗДІЛІВ САЙТУ ІНФОРМАЦІЯ

ТИМЧАСОВО

ОБМЕЖЕНА

E-mail: lvug@bis.net.ua

тел. +38(03257)2-32-39

Гаряча лінія

ПОВІДОМИТИ ПРО КОРУПЦІЮ

Телефон для звернення:

+38(03257)2-04-59

Календар
Листопад 2022
П В С Ч П С Н
« Жов   Гру »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  
Авторизація
Архів

З початку гострої фази російсько-української війни на Львівщину евакуйовано десятки тисяч людей. Від 24 лютого оздоровчо-лікувальний комплекс «Ровесник» ДП «Львіввугілля» дав прихисток сотням переселенцям з охоплених бойовими діями територій.

ОЛК-555

-  На звернення Сокальської міської ради, у ОЛК «Ровесник» ми прихистили в першу ніч війни 135 осіб – етнічних татар з Київської області, переважно жінок з дітьми. Усі подальші місяці до нас приїжджали люди з Києва, Ірпіня, Бучі, Боярки, Дніпра, Харкова, Запоріжжя, Сум, Енергодара, Чернігова, Донеччини та інших регіонів нашої країни, – згадує директорка «Ровесника» Анна Геряк.

ВП «ОЛК «Ровесник» включений в перелік установ Львівської військової обласної адміністрації, які приймають внутрішньо переміщених осіб. Тому центр допомоги переселенцям «Арена Львів» та Сокальська територіальна громада скеровують сотні осіб до оздоровчого комплексу. Більшість з них – жінки і діти, люди поважного віку та багатодітні родини. Адміністрація закладу неухильно дотримується порядку поселення: чоловіки відповідного віку повинні бути зареєстровані у територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки.

За весь воєнний період у шахтарській оздоровниці прихистили понад 1200 чоловік. На сьогодні у ОЛК «Ровесник» мешкають і харчуються понад сотня внутрішньо переміщених осіб на безоплатній основі. Забезпечення переселенців харчуванням проводиться за рахунок благодійних організацій та Сокальської громади за Програмою підтримки ВПО  (часткова компенсація на утримання в розмірі 20 грн на особу на  день). Оплату за комунальні послуги для  переселенців здійснює ДП «Львіввугілля», кошти у подальшому відшкодовуються відповідно до урядової постанови.

ОЛК_1

Адміністрація ДП «Львіввугілля» та шахтарські профспілки як приймаюча сторона доклали усіх зусиль, щоб гості оздоровниці мешкали у комфортних умовах.  Надзвичайно було важко запустити корпуси, призначені для проживання влітку, в зимовий період – у них не були готові системи опалення, гарячого водопостачання та каналізації, потрібен був ремонт дахів, привести до ладу багато санвузлів тощо.

 - Завдяки  керівництву ДП «Львіввугілля»  та головам профспілкових організацій Олегу Турчину та  Мирославі Кафтан, у найкоротший термін було організовано відновлення технічних комунікацій закладу, приведено до ладу законсервовані будівлі корпусів. Для підігріву гарячої води в корпуси для переселенців ДП «Львівугілля» закупило новий твердопаливний котел та було проведено капітальний ремонт котельні з заміною теплотраси. Оперативно реагували на багато інших запитів, – розповідає Анна Геряк. – Увесь колектив «Ровесника» миттєво перелаштувався на допомогу та забезпечення усіх потреб внутрішньо переміщених осіб. Їх розмістили у корпусах і будиночках комплексу, було організовано повноцінне харчування у їдальні, за необхідності надана медична допомога. Люди з охоплених війною міст і сіл потребували усього. Тому відразу було налагоджено співпрацю з волонтерами. На жаль, з плином часу потік волонтерської допомоги змілів.

Для багатьох прибулих оздоровниця стала транзитним пунктом. Хтось виїжджав закордон, хтось знаходив роботу і інше житло, хтось повертався у нехай і поруйновані, але рідні місця. А деякі вже багато місяців мешкають у оздоровниці.

олк3

Маючи неабиякий досвід організації відпочинку та оздоровлення, працівники закладу усіма силами облаштовують не лише побут переселенців, а й намагаються розрадити. У каплиці на території оздоровниці  проводяться служби Божі, які відправляє отець Василь  Дубецький. Переселенців з пастирською допомогою відвідували  Єпископ Сокальсько-Жовківської Єпархії  УГКЦ  Михаїл Колтун та отець Ярослав Кащук.

ОЛК_122

Медичний персонал допомагає відновитися після страшних випробувань. Кваліфіковані лікарі і медсестри ОЛК «Ровесник» надають невідкладну медичну допомогу та лікувальні послуги. До послуг мешканців оздоровниці клуб, бібліотека, дитячі та спортивні майданчики, санаторна лікувальна база.

ОЛК_111

У літній період на території закладу був організований дитячий табір для діток переселенців, що мешкають на території закладу. Їх оздоровлювали, харчували та залучали до різноманітних спортивних та відпочинкових активностей та розваг за участі волонтерів та спонсорської підтримки БФ «Карітас-Сокаль».

ОЛК_12

З перших днів війни волонтери та мешканці ближніх сіл активно допомагали переселенцям продуктами харчування та побутовими речами. Благодійні  організації  забезпечили переселенців постільною білизною, одіялами, подушками, матрацами, засобами гігієни. Закупили для побутових потреб холодильники, мікрохвильові печі, пральні машини, сушки для  білизни, обігрівачі, чайники та інші дуже потрібні побутові речі. На сьогодні благодійної допомоги гостро не вистачає, оскільки закрились гуманітарні склади з продуктами харчування.

олк2

Адміністрація ОЛК «Ровесник» щиро дякує за благодійну допомогу переселенцям, що мешкали у оздоровниці, таким організаціям:

  • шахтарським профспілкам – це Львівська територіальна організація профспілки працівників вугільної промисловості України) та Регіональне об´єднання Незалежної профспілки гірників України м. Червонограда;
  • владним структурам – це Львівська обласна державна військова адміністрація, Червоноградська військова районна адміністрація, Червоноградська міська рада, Сокальська міська рада, Золочівська районна рада, Волицька ОТГ;
  • військовій частині м. Червонограда;
  • благодійним організаціям – це БО «Карітас-Сокаль», БО «Карітас-Краматорськ», Штабу гуманітарної допомоги  м.Червонограда, Агенству ООН у справах біженців в Україні, МОМ «Міграція», БО «Center social» (Київ), БО «Право на захист», ГО «Людина в біді», БО «NEEKA», Товариство Червоного Хреста (Сокаль), «Територія ми» (Сокаль);
  • ТзОВ «Сотеко», МБФ «Центр соціальних проектів майбутнього» (Київ), фермерським господарствам «Агрооснова» та «Сокаль-Інвест», Автомайдан-Червоноград,
  • благодійникам Іванчині, Іванюку, Семенову, Олійнику, Мигасюку, Круглію й мешканцям сіл Острів, Бендюга, Лещатів, Волиця, Комарів.

 Війна триває, несе руйнування та калічить долі тисяч українців. Та кожен з нас на своєму місці може збільшити коло добра. Допоки наші воїни захищають нас зі зброєю, колектив шахтарів ДП «Львіввугілля» тримає енергетичний фронт, а працівники ОЛК «Ровесник» з допомогою благодійників і волонтерів дбають про постраждалих від війни. Тож наближаймо своєю працею перемогу разом! Слава Україні!